Generalizarea si mentinerea modificarilor comportamentului

Generalizarea și menținerea modificărilor comportamentului

Mama lui Marius a pus în aplicare o intervenție care l-a ajutat pe Marius să se îmbrace singur dimineața, înainte de a merge la școală. Acum, la trei săptămâni după încheierea programului, Marius cere frecvent ajutor și este la fel de stângaci cum era înainte de începerea intervenției.
Citește în continuare >>

Invatarea in mediul natural

Învățarea incidentală (în mediu natural)

În Analiza Aplicată a Comportamentului (ABA), învățarea se poate face prin Exerciții Distincte (Discrete Trial Teaching – unități de învățare separate, DTT), sau poate lua o formă naturală, în mediul copilului, în joc sau în activitățile de rutină ale copilului.
Citește în continuare >>

Ce este promptul

Ce este PROMPTUL și cum îl folosim în terapie?

În teorie, promptul este un stimul suplimentar la nivel de antecedent (A), utilizat pentru a facilita apariția unui raspuns corect în prezența SD-ului (Stimul Discriminativ/Cerinta data copilului) care în final va controla comportamentul.
Citește în continuare >>

Predarea prin DTT

Predarea prin exerciții distincte / Discrete trial teaching (DTT)

Predarea prin exerciții distincte (DTT) reprezintă o metodologie specifică folosită pentru a crește la maxim șansele de învățare. Este un proces de predare care poate fi utilizat pentru a dezvolta majoritatea abilităților: cognitive, sociale, de comunicare, de joc și de autoservire.
Citește în continuare >>

Ce este ABA și cum îmi poate ajuta copilul? Partea III

„Controlul instrucțional” sună probabil ca un termen rece și intimidant, care se aplică numai terapeuților sau profesioniștilor, ceea ce nu este adevărat. Dacă mai mulţi părinți ar ști ce este controlul instrucțional și cum să-l obțină, i-ar salva de mult stres și tensiune în casele lor.
Citește în continuare >>

Proceduri non-punitive contra comportamentelor problema

Ce este ABA și cum îmi poate ajuta copilul? Partea II

Potrivit paradigmei comportamentale, un comportament este învățat când este urmat de o întărire / o recompensă / un beneficiu. Pornind de la acest lucru, neacordarea întăritorului după manifestarea comportamentului va conduce la o reducere a acelui comportament => procedura.
Citește în continuare >>

Analiza aplicata a comportamentului

Ce este ABA și cum îmi poate ajuta copilul? Partea I

Analiza aplicată a comportamentului (Applied Behavior Analysis, ABA) este știința în care strategii derivate din principiile comportamentale, bazate pe teoria învățării, sunt aplicate sistematic pentru schimbarea comportamentului cu semnificație socială. Ce înseamnă ABA?
Citește în continuare >>

Anxietatea in contextul pandemiei COVID-19

Anxietatea în contextul pandemiei COVID-19

Ce este anxietatea? Când ne referim la anxietate, ne gândim la o stare puternică de neliniște, ca reacție la o amenințare pe care o percepem (de exemplu, putem simți anxietate în situații precum interviul de mâine pentru un loc de muncă, prezentarea pe care trebuie să o …
Citește în continuare >>

Call Now Button