Anxietatea în contextul pandemiei COVID-19

Reacții emoționale de anxietate în contextul pandemiei COVID-19

Ce este anxietatea?

Când ne referim la anxietate, ne gândim la o stare puternică de neliniște, ca reacție la o amenințare pe care o percepem (de exemplu, putem simți anxietate în situații precum interviul de mâine pentru un loc de muncă, prezentarea pe care trebuie să o ținem în fața colegilor, posibilitatea de a contacta coronavirus).

Pe lângă starea subiectivă de neliniște, apar și gânduri îngrijorate, precum: „Oare voi face față situației?”, „Dacă voi eșua?”, „Sigur mă voi îmbolnăvi”, „Nu voi supraviețui infecției”. Comportamentele noastre sunt de neliniște, agitate, și pe cât posibil încercăm să evităm situația. Odată cu aceste simptome, apar și o serie de simptome fiziologice, precum: bătăi mai rapide ale inimii, senzație de nod în gât, senzație de sufocare, transpirație, greață, tremur.

anxietate-covid-19

Probabil până în acest moment ați remarcat că descrierea anxietății pare a fi similară cu cea a fricii – și aveți dreptate. Diferența dintre frică și anxietate constă în faptul că frica o resimțim atunci când suntem puși în fața situației pe care o considerăm periculoasă (de exemplu, ne aflăm acum în timpul interviului pentru locul de muncă), iar anxietatea se referă la o posibilă amenințare din viitor (de exemplu, posibilitatea de a contacta coronavirus). Deși neplăcută, anxietatea este deseori folositoare – diferența dintre anxietatea folositoare și cea nefolositoare constă în intensitatea cu care resimțim această emoție.

Atunci când intensitatea este scăzută sau medie, anxietatea are rol funcțional, ne mobilizează să ne comportăm în așa fel încât să ne adaptăm la situație (de exemplu, mă voi pregăti mai conștiincios pentru interviul de la locul de muncă, voi urma indicațiile autorităților pentru a mă proteja de infecția cu virusul).

În schimb, dacă intensitatea emoției este foarte crescută, aceasta nu ne mai ajută să ne îndeplinim scopul, ci dimpotrivă, uneori ne împiedică să-l atingem și ne supune la un consum crescut de resurse – deoarece mintea noastră este într-o stare de activare ce presupune consum crescut de energie (de exemplu, voi evita să particip la interviu, voi tolera pericolul de a contacta virusul cu dificultăți foarte mari).

Următoarea pagină >>

Call Now Button