Consultații de Psihiatrie Pediatrică (până la vârsta de 18 ani)
În cadrul unui consult de specialitate se vor realiza: identificarea, evaluarea și diagnosticul tulburărilor în dezvoltare, emoționale, de gândire sau comportamentale, apărute din copilărie și până la adolescență. Totodată, se va decide necesitatea tratamentului și se va alege, împreună cu părinții, strategia terapeutică adecvată fiecărui copil. Se pot elibera adeverințe ce atestă starea de sănătate.
Tulburările emoționale (de tip anxios, depresiv), de gândire sau de comportament (opozitionism, manifestări agresive, încălcări repetate ale regulilor sociale) ale copiilor apar datorită unei combinații de factori ce țin de trăsăturile înnăscute ale copilului (elemente genetice, temperament, introversie/extroversie) și de factori externi, cum ar fi perioade de schimbări în viață copilului – nașterea unui frate, începerea școlii, divorțul părinților sau expunerea la un eveniment traumatizant.
Tulburările de neurodezvoltare (întârzieri în dezvoltarea psihomotorie, tulburări de spectru autist) sunt o categorie aparte a patologiei psihiatrice, în care factorii genetici au o pondere importantă.
Dar nu toți copiii sunt la fel, fiecare crește și se dezvoltă în ritmul sau și unele perioade din copilărie se caracterizează în mod natural de schimbări în felul de a fi al copilului – ex: crize de furie în jurul vârstei de 2 ani, frică de întuneric în mică copilărie, control emoțional scăzut în adolescență. Astfel, o evaluare psihiatrică poate face diferența între toate aceste aspecte și să stabilească, în final, metodă optimă de abordare a situațiilor cu care se confruntă copilul și familia acestuia.